vorig schilderij  

Pionnen.
Vaak zet ik  bij het werken met mensen, (dat ik samen met een paard doe)  pionnen in. Voordeel van een pionnen: ze zijn neutraal. Ze staan gewoon pion te zijn en de persoon die centraal staat kan in de pion projecteren wat hem past. Paarden gaan soms heel voorzichtig, soms grof met pionnen om.  Ze kunnen ze omgooien, maar ook weer rechtopzetten. Intussen heb ik ook al een paar heel verkreukel-de exemplaren. Soms waren twee pionnen een poortje van de ene naar een andere fase. En andere keer staan ze een grens af te bakenen of symboliseerden ze iets als een “”kracht die groter is dan ik zelf”. Mijn pionnen zijn rood, geel en blauw en mensen kiezen zelf de kleur. Een voorbeeld.
Een jonge vrouw Inge wilde kijken naar een doel wat ze graag wilde bereiken en onderzoeken welke zaken haar daarbij in de weg stonden. We kozen als symbool voor het doel een hoekpaal van de bak (het ging om het opzetten van een eigen bedrijf). Ze zette twee pionnen neer die ze spontaan de betekenis gaf van” twijfel aan mijn capaciteiten” en “mijn conditie”. Ze ging zelf aan het begin van het traject staan en de twee pionnen stonden mogelijk  in de weg als ze naar het doel keek. De ruimte tussen Inge en de hoekpaal zou je kunnen zien als de tijd, die zit tussen nu en het doel als dat bereikt zou zijn. Ze zei dat er nog iets was “een soort dreiging” of “iets dat de bodem onder alles uit kan slaan”. Op haar aanwijzing plaatste ik een rode pion rechts voor haar. Terwijl ze alles in zich op stond te nemen, snuffelde het paard aan de twijfel-pion, gooide hem  om met zijn neus en  zette hem weer scheef neer. Ineens kwam het paard resoluut naar de rode ("dreiging") pion lopen. Hij pakte met de mond de pion, liep om Inge heen en zette hem rechtop vlak achter haar neer. Ik vroeg haar of ze zich om wilde draaien en kijken naar de plek waar de pion terecht gekomen was. Ze  werd stil en na een poosje zei ze  “het lijkt als of hij nu kracht geeft. Misschien heb ik al veel ervaring in tegenslagen achter de rug. En kan ik meer aan dan ik denk”. Ik had de associatie met de plotselinge dood van haar vader enige jaren geleden.
Het is een voorbeeld hoe doelgericht een paard een pion kan behandelen en door verplaatsing de betekenis en daarmee de situatie in een ander licht zet.

zie oook http://www.wind.nu


werkplek