vorig schilderij  

ailo


werkplek

Paardencoaching --- Het paard als helper.

Wat is coaching met behulp van paarden?
Een paard is een sensitief dier.Hij reageert heel subtiel op gedrag van andere paarden, maar ook van mensen. Zijn veiligheid valt samen met de veiligheid van de kudde waar hij bij hoort. Door een paard in kontakt te brengen met een mens, kun je inzicht krijgen in het krachtenveld dat er speelt. In zicht is mogelijkheid tot verandering.

De start.
Mijn enthousiasme voor paarden heeft me er toe gebracht paarden in te zetten bij activiteiten die ik organiseerde voor jongeren. Eigenlijk toevallig. Tijdens het opzetten van gezondheidsprojecten in opdracht van de Hartstichting voor het VMBO (2007-2009) merkte ik hoe positief de invloed was van mijn Haflinger Ailo. Het bravoer en de stoerheid van de jongelui verdwenen en er onstond rust en geconcentreerdheid. Terwijl de opdracht alleen maar luidde om de hartslag van het paard te registreren. Bij evaluatie was die ervaring er een, die indruk op hen had gemaakt.
Na de opleiding in systemischwerk en het combineren daarvan met van mijn jarenlange ervaringen in creatieve therapie was de stap van meer samenwerken met mijn paard Ailo logisch. De opendag van Bureau Wind sloot aan bij de activiteiten die ik voor ogen had. Met veel plezier volgde ik de opleiding voor paardencoach bij Ruud Knaapen.
En ik ben steeds verrast en vooral nieuwsgierig wat er nu weer voor onderwerpen aan het licht komen door de inbreng van Ailo of een ander paard dat met me samen wil werken.
Leiderschap of de wijze waarop die in te zetten is een bijv.iets dat zich snel toont. Maar ook onderwerpen als grenzen aangeven en flexibiliteit, energie geven en durven ontvangen komen aan de orde.
Het paard heeft geen oordeel en is instaat om heel veel te geven.Het aanvaarden van zo`n gift blijkt een verandering in gang te kunnen zetten.

Practische informatie.
Een individuele sessie duurt vaak 1 tot 1.30 uur. Het is mogelijk een video opname ervan te laten maken, waardoor je nog eens terug kan kijken wat er gebeurde.
Er is eerst een kort gesprek, waarin we kijken wat er op dit moment belangrijk is. Vaak laat het paard dan al aan zijn houding merken, hoe hij zich daarbij voelt.
Soms werk ik met pionnen die symbool kunnen staan.(zie voorbeeld) En soms is de lichaamshouding of de ademhaling een startpunt.
Het komt regelmatig voor dat het paard heel doelgericht zijn feedback geeft.Het paard kan laten zien waar er iets ontbreekt of nodig is.
Na de sessie praten we na maar houden dit zo kort mogelijk omdat er door woorden ook afbreuk aan de ervaring kan worden gedaan.
Een groeps sessie (bijvoorbeeld  als teambuilding)  neemt meer tijd in beslag. Ongeveer een dagdeel.
Ook hierbij is het goed van te voren te kijken naar doelen en redenen om te gaan werken op deze wijze. Er kan gestart worden naar aanleiding van opdrachten en dan komen samenwerking, communicatie, leiderschap en loyaliteit al snel als onderwerpen naar voren.

ailo bo rollende bo

Voor afspraken en of meer informatie. bel 0592 388520 ,
Mailen kan ook Marleen@Kunst-en-Vlieg.com