creatieve therapie


terug
 
 

Hoe? Voor wie? Aanpak.
Ervaringen. Waar? Trainingen! Marleen van Engelen

Waarom creatieve therapie ?

Creatieve therapie kan helpen om beter greep te krijgen op emotionele problemen, vragen duidelijker te formuleren en kontakt te maken met afgesloten stukken in iemands persoonlijkheid.
Belangrijk element is de verbinding voelen. Contact te maken met de dingen en mensen om je heen en de gevoelens in je zelf.

Hoe werkt het ?

In creatieve therapie werken we met materialen als potlood, verf en klei om uitdrukking te geven aan de vragen die belangrijk zijn, maar ook teksten of spel kunnen we gebruiken. We zoeken naar een werkvorm die het meest aansluit bij de vraag van de client. Belangrijk is de kracht en eigenheid in iemand aan tespreken, (empowerment). Het maakproces geeft mogelijkheden tot het uiten en verwerken van belangrijke gevoelens terwijl de sfeer speels en veilig is.
Vaak worden werkstukken of spel besproken, maar soms is het maken en bekijken genoeg.
Creatieve therapie is geschikt voor kinderen die zich beter in spel en klei dan in woorden verstaanbaar kunnen maken. Maar ook volwassenen kunnen door eenvoudige materialen als kleurpodloden en verf in kontakt komen met hun creativiteit.

Voor wie?

- Voor volwassenen of kinderen die uit hun evenwicht, somber of angstig zijn kan het werken met je handen en met aandacht kijken naar het gemaakte een ander perspectief opleveren.
- Voor mensen die in een rouwproces verwikkeld zijn.
- Bij relatieproblemen.
- Voor kinderen na de scheiding van
hun ouders, kan het helpen hier samen met een therapeut een vorm of ritueel voor te verzinnnen.
- Voor kinderen en/of volwassenen die concentratiemoeilijkheden hebben. Zij kunnen door korte opdrachten, die bij hen aansluiten, beter in balans komen en rustiger worden.
- Voor mensen die het fijn vinden creatieve activiteiten te leren gebruiken als rustpunt in een druk leven.

Aanpak.

In het eerste gesprek wordt gekeken in welke vorm de therapie ingezet zal
worden. Er wordt samen met u een plan gemaakt. Wat is uw concrete hulpvraag en wat is het doel?
Dit kan vooraf op papier gezet worden.
Bij kinderen kunnen de ouders bij een sessie ingeschakeld worden.

Ervaringen:

“Terwijl ik de verf meng en al die kleuren zie, herinner ik me mijn kinderkamerbehang, en hoe ik door daarnaar te kijken rustiger werd.”

Britta 36 jaar, overspannen.

“In het diepste van mijn depressie was het goed om eens per week met Marleen aan een mandala te werken. Al werkend kwamen allerlei dieperliggende zaken aan de orde die mij stof tot nadenken gaven in mijn oude mallemolen. En me zo hielpen mijn depressie door te komen.”

John 56 jaar

Jikke 8 jaar.
Jikke had moeilijkheden met links/rechts coördinatie en werd daardoor gepest op school. Ik heb 6 keer met haar gewerkt. Waarbij het belangrijk was een gelijkwaardig gevoel van de linker en de rechter kant van haar lichaam waar te gaan nemen. Er bleken allerlei fantasieen om heen te bestaan. Deze werden opgespoord en besproken. Het plagen werd hierdoor minder.

Waar?

De therapie wordt door Marleen gegeven in haar woon- en werkplek Kunst en Vlieg
Gen v.d. Boschweg 7
9341 AC Veenhuizen
Voor inlichtingen of een orienterend gesprek: 0592-388520

MARLEEN VAN ENGELEN is gekwalificeerd en geregistreerd als creatief therapeute.
Ze werkte 20 jaar in de gezondheidszorg waar ze als creatief therapeute groepen begeleidde en diagnostiek deed.

TRAININGEN

Marleen geeft ook creatieve workshops en trainingen voor groepen. Dit kan in haar atelier of elders (in overleg) plaatsvinden.


Marleen van Engelen


beeldend kunstenaar
Gen.v.d.Boschweg 7
9341 AC Veenhuizen
marleen@Kunst-en-Vlieg.com